Nieuws

Bijeenkomst Rotterdam Digivaardig

02-04-2019

Basisscholen, (koepel)besturen, Gemeente Rotterdam en IT Campus Rotterdam en haar partners zijn allen bezig met hetzelfde vraagstuk: hoe kunnen we W&T en digitale vaardigheden inpassen in het curriculum van het basisonderwijs? 

IT Campus Rotterdam organiseert op woensdagmiddag 15 mei de bijeenkomst Rotterdam Digivaardig (12.30-17.00 uur) met een mooi inhoudelijk programma. Deze middag is voor zowel leerkrachten, ICT-coördinatoren als directeuren. Curriculumvernieuwing moet immers breed gedragen worden.

In Rotterdam zijn er veel verschillen tussen scholen; scholen die al helemaal voorbereid zijn, scholen die experimenteren en scholen die nog niet zijn gestart. We nodigen al deze scholen uit, er is voor ieder genoeg inspiratie op te halen.

Programma
Na een ontvangst met lunch en het woord van welkom door Rolf van den Berg (Kind & Onderwijs) en Matthijs Jaspers / Daphne Swart (IT Campus Rotterdam) gaan we aan de slag met diverse IT-workshops. Felienne Hermans, universitair hoofddocent van de Universiteit Leiden, verzorgt een lezing over het belang van IT-onderwijs op de basisschool. Daarna praten we verder tijdens het panelgesprek. We sluiten de dag af met onze inzichten en acties tijdens een hapje en een drankje. 

Workshop van onze partners
De workshops worden mogelijk gemaakt door de partners van IT Campus Rotterdam: Maakotheek, Betabit, Digital Playground, Future NL en Lyceum Kralingen. Zij hebben elk een mooi aanbod voor basisscholen in Rotterdam om aan de slag te gaan met IT-onderwijs. Deze variëren van eenmalige lessen, geheel verzorgd op locatie, tot langdurige lesprogramma’s die de leerkracht zelf in de klas kan geven. Voor elke portemonnee is er aanbod beschikbaar. Op 15 mei ontmoet je deze partners en kun je met hen in gesprek om te kijken wat bij jouw school past en hoe je een vliegende start kunt maken.

Lezing ‘Het belang van IT-onderwijs op de basisschool’
Felienne Hermans is toonaangevend op het gebied van programmeeronderwijs in Nederland, in het bijzonder voor primair onderwijs. En ze is op een missie. Ze zet zich in voor programmeren voor iedereen. Ze is als universitair hoofddocent verbonden de Universiteit van Leiden en leidt daar de onderzoeksgroep PERL die onderzoek doet naar programmeeronderwijs. In deze lezing legt ze uit waarom het zo belangrijk is vroeg met programmeerlessen te beginnen, deelt ze de hobbels die ze is tegen gekomen (en hoe ze daarmee om ging), en neemt ze ons mee in de eerste learnings uit haar onderzoek en haar ervaringen als wekelijkse programmeerjuf op zaterdagmiddag.

Panelgesprek
Tijdens het panelgesprek staan de vragen uit de zaal centraal zodat we van elkaar kunnen leren, de drempels die we ervaren met elkaar kunnen bespreken en zodat we elkaar naar het juiste adres kunnen doorverwijzen. Schrijf je vragen dus vooral op en neem ze mee naar het panelgesprek! 

Onder andere Felienne Hermans (Hoofddocent Universiteit Leiden), Teije Terhorst (Gemeente Rotterdam), Matthijs Jaspers (Programmamanager IT Campus Rotterdam) en leerlingen groep 7/8 nemen plaats in het panel. 

Aanmelden
Op www.aanmelder.nl/digivaardig kunnen jij en je collega’s zich gratis aanmelden voor de bijeenkomst Rotterdam Digivaardig, welke plaatsvindt op IT Campus Rotterdam, Scheepsbouwweg 11. Wij hopen jou en je collega’s van harte te mogen ontvangen op woensdagmiddag 15 mei!